Από 8 έως 22 Αυγούστου θα είμαστε ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΩΝ!

Menu

Από 8 έως 22 Αυγούστου θα είμαστε ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΩΝ!

Αρώματα και… μυστικά

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Αρώματα και... μυστικά

Αρώματα και μνήμη συνδέονται μέσω της όσφρησης. Η αίσθηση της όσφρησης είναι μια από τις πιο ισχυρές αισθήσεις και συνδέεται με τη μνήμη μας, περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες. Αρκεί να σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε συνδέσει ένα άρωμα με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ένα μέρος ή κάποια φάση της ζωής μας. Η μυρωδιά μας είναι το σήμα κατατεθέν μας, το αποτύπωμα που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα μας.

Τύποι αρωμάτων

Υπάρχουν πολλά Αρώματα με διαφορετικούς τύπους και χαρακτήρες! Η διαφορά ανάμεσα στους τύπους των αρωμάτων στηρίζεται στη μίξη και την ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται σε αυτά. Τα βασικά είδη είναι τα εξής:

 • Eau de Cologne

Είναι ο τύπος που βρίσκεται στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της κατάταξης και συναντάται κυρίως στα ανδρικά αρώματα. Τα αρώματα Eau de cologne έχουν πιο αδύναμη μυρωδιά, αναζωογονητική αίσθηση και σύντομη διάρκεια σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα είδη, για αυτό και μπορούν να ανανεώνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Η διάρκεια τους κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις δύο ώρες.

 • Eau de Toilette

Η διαφορά του με το Eau de cologne δεν είναι ευδιάκριτη. Τα αρώματα Eau de toilette είναι ελαφριά και πιο διακριτικά από τα Eau de parfum, κατάλληλα για πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ προτιμώνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαρκούν συνήθως δύο με τέσσερις ώρες.

 • Eau de Parfum

Πιο έντονα από τα υπόλοιπα αρώματα, καθότι περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό αιθέριων ελαίων. Διαρκούν περισσότερο από τους παραπάνω δύο τύπους, κατά μέσο όρο τέσσερις με έξη ώρες.

Επιλέγοντας ένα άρωμα

 • Δοκιμάστε μέχρι τρία αρώματα τη φορά. Μετά τα τρία, αρχίζετε να μπερδεύεστε λίγο.  Η μύτη σας σταματά να ξεχωρίζει τις διαφορετικές χροιές. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα διάφορα αρώματα ψεκάζοντας πάνω στα ειδικά χαρτάκια. Ωστόσο, η μυρωδιά των αρωμάτων δεν θα είναι η ίδια πάνω στο δέρμα σας. Για να είστε σίγουροι για την επιλογή σας, καλύτερα να δοκιμάσετε το άρωμα απευθείας επάνω στην επιδερμίδα σας.
 • Ψεκάζετε 1 με 2 φορές στο εσωτερικό του καρπού και περιμένετε 5 – 10 λεπτά μέχρι να το μυρίσετε ξανά. Το ίδιο άρωμα μπορεί να μυρίζει τελείως διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο και αυτό οφείλεται στο ph της κάθε επιδερμίδας. Σκοπός είναι να επιλέξετε ένα άρωμα που θα ταιριάζει στην προσωπική σας μυρωδιά.
 • Κάντε ένα διάλειμμα μεταξύ των ψεκασμών. Όταν αγοράζετε αρώματα, να έχετε μαζί σας ένα μάλλινο φουλάρι ή ένα πουλόβερ. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το να μυρίζετε το μαλλί ανάμεσα στα δείγματα αρωμάτων, βοηθά τη μύτη σας να προσαρμοστεί στις διαφορετικές ευωδιές. Ακόμη και το να μυρίσετε ένα μικρό σημείο γυμνού δέρματος, σας βοηθά να καθαρίσετε την παλέτα της όσφρησής σας.
 • Μην σας ξεγελάσει η νότα κορυφής. Η αρχική μυρωδιά όταν πρωτοψεκάζετε ένα άρωμα, συχνά έχει πολύ μικρή ομοιότητα με την τελική ευωδιά του αρώματος όταν στεγνώσει (θα μυρίζει διαφορετικά μετά από λίγες ώρες).
 • Δοκιμάστε το άρωμα στο βασικό σας χέρι. Είναι το χέρι με το οποίο γράφετε, βουρτσίζετε τα μαλλιά σας και είναι πάντα μπροστά από τη μύτη σας. Προσέξτε πως μετεξελίσσεται η μυρωδιά καθώς αναμιγνύεται με τη χημεία του δέρματος σας. Αν λίγες ώρες αργότερα εξακολουθεί να σας αρέσει, είναι καλό σημάδι.
 • Σκεφτείτε τις κλιματολογικές συνθήκες.  Η θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν τεράστιο ρόλο στο πως διαμορφώνεται η μυρωδιά ενός αρώματος, αλλά και στην ικανότητα της μύτης μας να «πιάνει» τις διάφορες νότες. Υπάρχουν μέρες που μειώνεται η ευαισθησία στην όσφρηση μας ή αντιθέτως αυξάνεται. Έτσι μπορεί το ίδιο άρωμα κάποιες μέρες να το μυρίζετε ξεκάθαρα και έντονα και κάποιες άλλες λιγότερο. Ακολουθήστε μια εμπειρική  μέθοδο: Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία και η υγρασία, τόσο πιο ελαφρύ πρέπει να είναι το άρωμα. Μια βαριά ευωδιά μπορεί να σας μπουχτίσει όταν ο καιρός είναι ζεστός.
 • Γνωρίστε το δέρμα σας. Οι ειδικοί λένε ότι τα επίπεδα της φυσικής λιπαρότητας στην επιδερμίδα σας, επιδρούν στο πως μυρίζει μια ευωδιά και το πόσο διαρκεί. Όσες έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα έχουν λιγότερη λιπαρότητα, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και τα πλούσια αρώματα μπορεί να μη μυρίζουν για τόσο πολύ χρόνο, όσο σε ένα άτομο με λιπαρή επιδερμίδα.

Tip – Αν θέλουμε οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε περισσότερα αρώματα την ίδια στιγμή, ενδιάμεσα μυρίζουμε κόκκους καφέ καθώς θα βοηθήσουν να καθαρίσει η όσφρηση μας, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιληφθούμε σωστά το επόμενο! 

Φορώντας το άρωμα 

Τα αρώματα διαρκούν περισσότερο σε λιπαρές επιδερμίδες σε σχέση με  τις ξηρές. Για το λόγο αυτό προσπαθήστε να κρατάτε το δέρμα σας  ενυδατωμένο πριν την  εφαρμογή του αρώματος. Η χρήση ενυδατικού  γαλακτώματος (body  lotion) στο σώμα, στις ίδιες νότες με το άρωμα σας,  όχι μόνο θα  ενυδατώσει το δέρμα σας, αλλά θα ενισχύσει και τη διάρκεια  του  αρώματος σας.

 • Εφαρμόζετε το άρωμα αμέσως μετά το μπάνιο, που η επιδερμίδα είναι καθαρή, στεγνή και οι πόροι του δέρματος ανοιχτοί. Έτσι θα επιτύχετε καλύτερη απορρόφηση του αρώματος. Προσοχή: δεν εφαρμόζουμε άρωμα σε ιδρωμένο δέρμα, γιατί μόνο ευχάριστο δεν θα είναι το αποτέλεσμα!
 • Μην ψεκάζετε από μακριά. Είναι μια πρακτική αρκετά διαδεδομένη, αλλά στην πραγματικότητα, σας στοιχίζει το 50% του αρώματος το οποίο καταλήγει στο πάτωμα.
 • Η ποσότητα που θα εφαρμόσετε είναι πολύ σημαντική και εξαρτάται από το είδος του αρώματος. Τα ελαφριά αρώματα (Eau de cologne και Eau de toilette) θα χρειαστεί να τα ανανεώσετε μερικές φορές μέσα στην ημέρα. Από την άλλη, τα Eau de parfum θα διαρκέσουν περισσότερο, ακόμη και εάν εφαρμόσετε μικρή ποσότητα.
 • H Coco Chanel συμβούλευε τις γυναίκες να φορούν το άρωμα στα σημεία που πρόκειται να τις φιλήσει ένας άντρας! Τα σημεία, λοιπόν, που θα πρέπει να εφαρμόζετε το άρωμα είναι εκείνα όπου η κυκλοφορία του αίματος είναι πιο επιφανειακή. Εάν χρησιμοποιείτε Eau de parfum τότε αρκεί να ψεκάσετε τους καρπούς και το λαιμό. Εάν χρησιμοποιείτε Eau de toilette τότε ψεκάζετε στο εσωτερικό μέρος του καρπού, πίσω από τους λοβούς των αφτιών, στο εσωτερικό μέρος του μπράτσου, στο σημείο ανάμεσα στο στήθος και στο εξωτερικό σημείο του γονάτου.

Tip – Μην τρίβετε την περιοχή που έχετε εφαρμόσει το άρωμα, αλλά αφήστε να στεγνώσει μόνο του ώστε να μην αλλοιωθεί το αποτέλεσμα. 

 • Η χαμηλή θερμοκρασία μειώνει τη δύναμη του αρώματος και για το λόγο αυτόν, το χειμώνα προτιμάτε πιο βαριές μυρωδιές που θα διατηρηθούν περισσότερο. Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και οι μυρωδιές πιο έντονες, προτιμάτε κάτι ελαφρύτερο και πιο δροσερό.
 • Αποφεύγετε τον ψεκασμό πάνω στα ρούχα, για να αποτρέψετε αποχρωματισμούς των υφασμάτων και πάνω σε κοσμήματα, διότι μπορεί να προκαλέσετε διάβρωση του υλικού τους.
 • Εάν παρατηρήσετε ότι με την πάροδο του χρόνου το άρωμα σας δε μυρίζει το ίδιο, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη ότι όσο περνούν τα χρόνια αλλάζει η χημεία του σώματος μας. Η αλλαγή αυτή μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές, λήψη φαρμάκων ακόμη και σε αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.

Διατηρώντας το άρωμα

 • Μην ξεχνάτε να τοποθετείτε ξανά το καπάκι μετά τη χρήση του, ώστε να μην εξατμιστεί γρήγορα το άρωμα σας.
 • Διατηρείστε το άρωμα σας σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος. Τα αρώματα, σε όλους τους τύπους τους, αντιδρούν άσχημα στην απευθείας έκθεση τους στον ήλιο, στα φώτα ή σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως δίπλα στο καλοριφέρ.
 • Χρησιμοποιήστε το και μην «το χάνετε». Τα αρώματα έχουν διάρκεια ζωής λίγων χρόνων γι’ αυτό μην τα κρατάτε στο ράφι για μια «ιδιαίτερη  περίσταση». Καλύτερα να αγοράζετε μικρότερα μπουκάλια και να χρησιμοποιείτε όλο το άρωμα μέχρι να τελειώσει.

 

Λάβετε τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα μας προϊόντα!